Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш беше гост на срещата на

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш беше гост на срещата на
Коментари Харесай

Европейските лидери одобриха купуването на 1 млн. снаряда за Украйна

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш беше посетител на срещата на водачите единствено дни след удължаването на черноморския кулоар за експорт за украинско зърно.

Европейските водачи утвърдиха в четвъртък пазаруването на 1 милион снаряда за Украйна през идващите 12 месеца, като част от тях ще бъдат за сметка на армейските ресурси, а други ще бъдат особено създадени, оповестява " Дневник ".

" Като взема поради ползите на сигурността и защитата на всички страни членки, Европейският съвет приветства съглашението в Съвета за незабавна доставка на муниции земя-земя и артилерийски муниции на Украйна и, в случай че бъдат поискани, ракети, в това число посредством взаимни доставки и активизиране на на уместно финансиране ", се споделя в решението на водачите.

Те прибавят, че даването на 1 милион артилерийски муниции няма да засегне " характерният темперамент на политиката за сигурност и защита на някои страни членки ".

Преди срещата президентът Румен Радев съобщи, че България ще сложи изискване създадени в България амуниции, продавани на други европейски страни, да не стигат до Украйна.

Той въпреки всичко призна, че София няма по какъв начин да управлява какво ще се случи с военната продукция, откакто тя бъде доставена на купувача.

За разлика от България Словакия, която е също огромен производител на муниции, разгласи, че усилва потенциала на заводите си, с цел да може словашки компании да се включат в новата скица за Украйна.

Излизащото в Брюксел издание " Политико " заяви, че словашкият министър председател Едуард Хегер се е опитал да убеди останалите водачи да се усили бюджетът на фонда, от който се заплаща за оръжията за Украйна, с цел да се обезпечи повече предвидимост за производителите, само че не е постигнал триумф.

Утвърждаването на договорката стана бързо, като европейските водачи завършиха дебата за Украйна единствено за няколко часа, в това число диалога с Володимир Зеленски по видео връзка.

Украинският водач се включи с 10-минутно изявление от трен, пътувайки след посещаване в Херсон в четвъртък. Той още веднъж прикани Европа да побърза с доставките на оръжия, тъй като " в противоположен случай войната ще се проточи " с години.

Зеленски взе участие във всички европейски срещи на върха от началото на войната преди година. В изявлението си в четвъртък той благодари на водачите на Европейски Съюз за решението за боеприпасите, само че подсети, че всяко закъснение на доставките на оръжия, на въвеждането на спомагателни наказания или на приемането на Украйна в Европейски Съюз, отсрочват края на войната.

Зеленски е предложил организирането на среща за разработване на кротичък проект за Украйна, която да бъде домакинствана от някоя от европейските столици.

Европейските страни се договориха да обезпечат 1 млн. артилерийски снаряда на Украйна в границите на година. Чрез 1 милиарда евро фонда Европейски механизъм за мир Европейски Съюз ще компенсира на страните, които извадят от армейските си ресурси амуниции или пренасочат към този момент направени от поръчки към Киев.

Отделно още 1 милиарда евро от фонда ще бъдат платени за производството на нови снаряди за попълване на запасите на армиите, които са дали амуниции за Украйна, както и за поръчването на още количества муниции за Киев, в това число ракети.

Схемата беше измислена от Европейската комисия, с цел да се ускорят доставките за Украйна, като се избегне изчакването на осъществяването на към този момент направени поръчки.

Снарядите, които ще бъдат изпращани са както по натовски, по този начин и по стандартите за употребявани западни и руски типове оръжия.

България съобщи, че няма да взе участие в схемата, въпреки че утвърждава нейния механизъм за оповестяване на обща социална поръчка през Европейската организация по защита, с цел да се понижат разноските.

Европейският съвет удостовери, че застава зад предложението на президента Зеленски за прекратяването на войната и не загатва другият проект на масата - този на Китай, който беше показан след последната им среща през февруари.

Отправя се упорито искане към Русия да върне принудително депортираните от страната украинци, изключително децата и да им обезпечи безвредно завръщане вкъщи. В заключенията на срещата се споделя, че водачите са взели под внимание " заповедите за арест, издадени от Международния углавен съд, против президента на Русия и неговия комисар по правата на детето за военно закононарушение на нелегално депортиране и прекачване на украински деца от окупирани региони на Украйна в Русия ".

Потвърждават се позициите за наказателно гонене на отговорните за закононарушенията, осъществени по време на войната и за присъединяване на Европейски Съюз в следвоенното възобновяване на Украйна.

Лидерите споделят още, че са подготвени да подхващат нови санкции и да работят с сътрудниците от Г-7 по тавана на цената на съветския недопечен нефт, като акцентират значимостта на използването на към този момент въведените ограничавания и разпореждат на Европейската комисия и страните членки да засилят напъните по използването на глобите на национално равнище. Лидерите не разпореждат на Европейската комисия да им предложи нови наказания преди идната им среща през юни.

За това пък те поръчват на Европейската комисия през юни да им предложи пакет за финансова помощ за Молдова, както и техническа поддръжка за подготовката й за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз, откакто Кишинев получи статут на претендент дружно с Украйна предишното лято.

 

Инфо: " Дневник "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР